Prošao je još jedan Uskrs, družili smo se s prijateljima i porodicom, ali smo i jeli malo više nego što trebamo pa  primjećujemo kako nas remen više zateže ovih dana. Uskrs se teško može zamisliti bez zeca od čokolade ili čokoladnih jaja, kao i moguće čokoladne torte. Bijeli otrov, kako za šećer kažu mnogi nutricionisti, je sastavni dio čokolade i ima ga u velikim količinama, a sada se navodno planira proizvesti čokolada bez njega.

Sigurno su veliki ljubitelji čokolade koji imaju problema s pokojim kilogramom više, ponekad poželjeli da postoji čokolada koja je zdrava. Čokolada se inače pravi od fermentisanog ploda biljke kakao, dodaje se bijeli šećer ( ili bijeli otrov), aditivi i arome. Dakle osobi koja se iole razumije u zdravlje i nutricionizam jasno je da je ova kombinacija veoma nezdrava i štetna za nas.

Da li bi mogla da se proizvede čokolada bez šećera ?bijeli otrov

Tehnički- moguće je, njemački proizvođač čokolade Ritter-Sport lansirao je na tržište proizvod koji uopšte ne sadrži šećer. Dali su mu zanimljivo ime “Cacao y Nada”, što bi u doslobnom prevodu sa španjolskog značilo “kakao i ništa”. Pravni tim savjetnika ovog proizvođača upozorio je upravu kako na ovom proizvodu nigdje ne bi smjelo pisati “čokolada”, jer se zapravo ne radi o čokoladi.

Direktor Ritter-Sporta, Andreas Ronken je negodovao zbog ovog pravila, tvrdi da je besmisleno jer ako postoje kobasice koje se prave od graška, zašto onda ne bi mogla postojati čokolada bez šećera.

Zabranjeno!

Prema njemačkoj uredbi o prehrambenim proizvodima, čokolada je proizvod “derivata kakaovca i vrste šećera”. Pomenuti proizvod proizvođača Ritter-Sport napravljen je od kakaa, kakao maslaca, te umjesto bijelog šećera koristi se prirodni sok kakaa, koji se proizvodi na jednoj plantaži u Nikaragvi od plodova te biljke.

Njemačka uredba postoji da bi služila svrsi zaštite potrošača: ukoliko neko kupi proizvod pod nazivom “čokolada”, onda se ne bi smio grčiti od gorčine kada je zagrize.

U cijelu ovu priču se uključilo ministarstvo za zaštitu potrošača pokrajine gdje se ova fabrika nalazi, Baden-Würtenberga. Pored činjenice da tamošnju vladu sastavlja stranka Zelenih, ministarstvo pokrajine ne želi da sada sami sebi “skaču u stomak” i zagovaraju nešto što zagovornici okoliša smatraju štetnim, rafinisani šećer ili “bijeli otrov” kako oni vole da ga nazivaju. Stoga, pomenuto ministarstvo tumači kako niti sama Njemačka po svojoj uredbi ne tumači šta je to “šećer”, pa se prema tome sporni proizvod Ritter-Sporta ipak smije nazvati čokoladom.

Ipak sve – reklamabijeli otrov

Lindt&Sprüngli je fabrika koja je imala mnogo manje problema, oni su lansirali proizvod pod nazivom “Cacao Pur”, i nisu se ustručavali na proizvod da napišu “čokolada”. Naravno, to je zbog toga što je sjedište ove kompanije u Švajcarskoj i problem bi mogao nastati kada bi proizvod plasirali na njemačko tržište.

U suštini je jasno da zapravo i Ritter-Sportu i Lindtu ovi proizvodi služe da bi privukli pažnju javnosti i da mediji pišu o njima, što oni i čine. Lindt je svoj proizvod “Cacao Pur” lansirao u ograničenoj seriji od samo 3600 primjeraka, po cijeni od 3,99 eura, dok je Ritter-Sport napravio još manje, samo 2300 tabli. Do ovih proizvoda je gotovo nemoguće doći jer su se prodavali samo na internetu i u fabričkoj prodavnici, a služili su i u nagradnim igrama.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime