Većina partnera bi željeli da im veza predstavlja oblik ravnopravnog partnerstva, potreba ili želja da brinemo o svom partneru je odlična ali postoji tanka granica između brige o partneru i onome što počinje da liči na brigu o djetetu. U nastavku teksta su navedeni znakovi, tačnije 5 znakova koji zasigurno pokazuju da se ponašate u vezi kao roditelj, a ne kao ravnopravan partner.

znakovi

1.Svađe koje ne daju rješenje

Svakako da su rasprave i svađe sastavni dio veze, ali ono što je važno je da znate kako da ih uspješno riješite, samo ćete osjećati gnjev i ljutnju. Pokušajte se prisjetiti kako su izgledale vaše svađe s roditeljima kada ste bili dijete. Svađe s vašim partnerom bi trebale biti upravo suprotne, jer su u vezi oba partnera ravnopravna.

2.Pospremanje za partnerom

Priznat ćete da nema smisla pratiti partnera u stopu i čistiti za njim. Bez obzira da li je riječ o mrvicama hrane ili hrpi odjeće koja je pobacana na podu, vaš partner mora biti svjestan toga da on za sobom treba da počisti. Ovakvi znakovi mogu ukazivati na to da vam je partner previše razmažen, a vi u tome sudjelujete. Ravnopravno podijeljeni kućni zadaci veoma je bitna stavka svake uspješne veze.

3.Izmišljanje izgovora

Prirodno je da partnera želite da vidite u najboljem svjetlu i da osjećate potrebu da branite neke njegove odluke. Međutim, stalna potreba da stvarate izgovore i opravdanja za loše ponašanje partnera sigurno da neće vašu vezu učiniti sretnijom. Ne trebate partneru da pružate majčinsku zaštitu, već ga potaknite da preuzme odgovornost za svoje ponašanje.znakovi

4.Potpuna kontrola

Određene osobe jednostavno imaju kontrolirajući karakter. Međutim, ako želite da kontrolirate baš svaki aspekt veze, jer nemate povjerenja u svog partnera, onda imate problem. Bitna stvar je da oba partnera razumiju stanje veze i da su spremni da se promijene, jer ukoliko ne dozvoljavate vašem partneru da donosi određene odluke onda možete imati velike probleme s opstankom vaše veze u budućnosti.

 

5.Stalno prigovaranje

Ne postoji sigurno osoba koja voli prigovaranje, a naročito osoba koja mora svakodnevno da sluša razne prigovore. Možda vam to djeluje kao jedini način do doprete do partnera jer se ponaša poput djeteta, ali ono što vam treba je konstruktivan razgovor kojeg je moguće postići, a ne konstantni prigovori koji vode ka urušavanju vašeg odnosa zasigurno. Ukoliko partner vam ne ukazuje na ovaj problem, to mogu biti znakovi da u sebi akumulira bijes ili ljutnju i kad tad će pući, a veza neće dobro završiti.

Za više ljubavnih savjeta čitajte ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime