frizure

Frizure koje vas čine starijom

Pravila koja mogu vrijediti za šminku i odjeću takođe važe i za frizure. Pogrešna frizura vas može učiniti i nekoliko godina starijom. Vrhunski svjetski frizeri preporučuju izbjegavanje sljedećih stilova, uz nekoliko savjeta šta da uradite kako biste izgledali više mladoliko.

Greška: Previše učvršćena kosa

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Nepomična i učvršćena kosa izgleda neprirodno – zasigurno će postarati svako lice. Ukočenoj kosi nedostaje pokreta i beživotna je, a to nije odlika mladalačke kose.

Evo šta da uradite: Dozvolite svojoj kosi da se “kreće” i ograničite upotrebu laka. Dovoljna su vam tri kratka špricanja na korijen i tri kratka špricanja odozgo i dobit ćete učvršćenu kosu, ali ne u toj mjeri da se ne može kretati. Pokušajte izbjegavati lakove koji u svom nazivu nose epitete “ultra”,  “snažan”, “čvrst” i slično, ljepši i nježniji efekat ćete postići korištenjem blažih verzija laka za kosu.

Greška: Francuska punđa

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Uz korištenje ovog klasičnog stila frizure možete licu dodati godine, naročito ako je kosa previše zalizana. Gledajte to iz ove perspektive: rigidnost je znak starosti, a fleksibilnost znak mladosti.

Uradite ovo: Prije pravljenja same punđe, potrebno je da kosi dodate teksturu, nevezano da li je uvijate ili ne. Našpricajte na korijen sprej za teksturu kose, a ostatak kose blago uvijte pomoću većeg uvijača, prije nego smotate kosu u punđu. Pored toga, nemojte kosu da vežete prečvrsto ako želite da postignete opušteni i mlađahni izgled.

Greška: Ravna kosa

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Ravna kosa sa jednakom dužinom definitivno vam neće ublažiti oštre crte lica koje stičete kako starite te kako vaše lice gubi na punoći ili elastičnosti. Ona naglašava sve i najmanje nesavršenosti, bez obzira na životnu dob.

Uradite ovo: Ukoliko želite da ublažite i omekšate izgled potrebno je da “uokvirite” lice, a to moćete i bez posjete frizerskom salonu.  Napravite iluziju frizure stepenasto ošišane kose tako što ćete podijeliti kosu u tri dijela prije feniranja. Upotrijebite četku u obliku vesla počevši od donjeg sloja, kako biste kosu urolali od lica tako da izgleda kao da imate stepenasto ošišanu kosu.

Greška: Duboki razdjeljak u sredini

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Tokom starenja efekat sile gravitacije može vam spustiti kožu na licu, a u sredini duboki razdjeljak može samo to naglasiti.

Uradite ovo: Pomjerite razdjeljak malo od sredine glave. Najbolje da ga pomjerite centimetar do dva ulijevo ili udesno od sredine glave, a ukoliko ste avanturista neka to bude i dalje. To će kosi dodati volumen na dijelu gdje pravite razdjeljak, s obzirom na to da kosa nije “navikla” da pada u tom pravcu.

Greška: Balerina punđa

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Ukoliko ne postoji bilo šta što bi vam uokvirilo lice, ovakve frizure bi vam istakle svaku moguću boru , neravninu i nepravilnost na vašem licu. Ukoliko se radi o maloj punđi, onda vaše lice može izgledati veće a kosa rjeđa.

Uradite ovo: Opustite malo punđu kako biste postigli laskaviji, bezbrižniji efekat. Koristite tanji kraj češlja, lagano izvucite par pramenova sa strana da biste kreirali nježniji izgled.

Greška: Sitni uvojci

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Ove frizure zaista izgledaju staromodno, a preparati koji se koriste za njihovo kreiranje daće vam ukočen izgled umjesto svježeg i mladolikog.

Uradite ovo: Ukoliko želite da uljepšate vaše lice naizgled prirodnom kovrđavom kosom, potrebno je da izaberete pravi proizvod. Tako na primjer umjesto pjene za kosu koristite kremu za njegu i oblikovanje kovrdžave kose.

Greška: Polupodignuti konjski rep

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Ukoliko ne budete pazili, ovaj stil frizure vam se može obiti o glavu, jer će djelovati kao da previše pokušavate da izgledate mlađe. Ovaj stil podsjeća na školarke, a previše volumena na vrhu može stvoriti staromodni izgled bouffant punđe. Trebali biste pronaći zlatnu sredinu, u kojoj ovaj stil ne bi izgledao neprirodno za vaše godine već kao jednostavna frizura za sve prilike.

Uradite ovo: U kosi ostavite razdjeljak kako biste kreirali “odraslu” verziju polupodignutog konjskog repa, a puštenom držite većinu kose. Dok pričvršćujete kosu pozadi koristite ukosnice, ukoliko želite da stvorite suptilan, sofisticiran finiš.

Greška: Previše natapirana kosa

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Zbog toga što nije nimalo retro već je staromodna.

Uradite ovo: Frizure sa volumenom su svakako laskave, ali tu je još dosta načina osim tapiranja, na koje to možete postići. Upotrijebite okruglu četku za moderan volumen, kosu podignite od korijena na vrhu glave prilikom sušenja. Odmah kada završite sa sušenjem, pramenove kose omotajte oko velikih viklera i tako će kosa poprimiti željeni volumen dok se bude hladila.

Greška: Uvijeni vrhovi

frizure

Zbog čega vas čini starijom: Ovakav stil frizure će vaše lice učiniti širim i većim. Trebate imati na umu da ovaj efekat radi protiv vas, jer kako žena stari tako joj donji dio lica postaje puniji. Sljepoočnice i jagodice se povlače, a vrh nosa ima tendenciju da naginje ka dole, zahvaljujući kombinaciji gravitacije i nedostatka elastičnosti kože.

Uradite ovo: Pokušajte skrenuti pažnju ka gore tako što ćete stvoriti volumen na gornjem dijelu lica a ne na donjem. Podignite korijen kose okruglom četkom dok se fenirate, ali ne četkajte skroz do krajeva, da izbjegnete uvijanje.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime