duga i zdrava kosa

Kako da vas krasi duga i zdrava kosa, bujna i duuuuga.

Može biti da je bob praktičan, no uz dugu kosu otvaraju vam se brojne mogućnosti: punđa, rep, pletenice, valovi, ravna… Kosa raste u prosjeku 1.5 cm mjesečno i  ukoliko vam bude žao zbog nekog drastičnog reza, pomirite se s tim jer kosa neće narasti preko noći. Međutim, postoji nekoliko savjeta uz koje će vaša kosa biti zdraa, sjajna i zahtijevati rjeđe posjete frizeru.

Lijepa kosa je zdrava kosa, a osim sporog rasta, bitan faktor je i njena bujnost. Neki se rode s gustom a neki s rijetkom kosom, međutim ukoliko primijetite da vam denvno opada više od 50-100 vlasi, može biti da imate neki drugi problem. Naravno, ne trebate odmah paničiti – opadanju kose doprinose hormoni, stres ali i dijeta odnosno način prehrane. Tada je dobro da se konsultujete sa liječnikom i pratite šta bi moglo uzrokovati pojačano opadanje kose.

duga i zdrava kosa
Želite da vas krasi duga i zdrava kosa? Poslušajte ovih 12 savjeta

Ricinusovo ulje je stari recept koji pospješuje rast kose, trepavica, obrva, te je u stanju da pomogne oštećenoj kosi primijenjeno u različitim tretmanima

Kada je riječ o zdravlju i ljepoti, svakako da je prehrana veoma važna karika, morate obratiti pažnju na balansiran unos vitamina i hranjivih tvari kroz hranu.

Kada je riječ o njegi kose, potrebno je da reducirate na minimum sve faktore koji oštećuju kosu: feniranje, korištenje pegle za kosu i figara jer je vrućina iznimno štetna i isušuje kosu. Ukoliko je korištenje tih aparata za stiliziranje kose nužno, prije njihove upotrebe, nanesite sredstvo za zaštitu od vrućine.

Ukoliko je moguće farbajte rjeđe kosu, pogotovo bojama koje sadrže izbjeljivače.

Tokom pranja kose, šampon treba nanijeti samo na vlasište. Njegova je uloga da opere prljavštinu i masnoće, stoga njegovi sastojci također mogu isušiti kosu, tako da šampon samo pustite da ‘sklizne’ niz ostatak vlasi pri ispiranju.

S druge strane, trebate obavezno koristiti regenerator, jer on čuva vlažnost kose, omogućava da je lakše raščešljavate i štiti kosu od pucanja.

duga i zdrava kosa
Želite da vas krasi duga i zdrava kosa? Poslušajte ovih 12 savjeta

S vremena na vrijeme dobro je i da napravite masku ili pakung za kosu, da biste je dodatno nahranili i obnovili njenu vlažnost i mekoću.

Dosta njih ne vole pustiti kosu da raste, redovito održavanje svakih nekoliko mjeseci i rezanje vrhova je ne samo poželjno, nego i nužno. Kosa će vam biti zdravija i svježija, a i vi ćete se osjećati bolje nakon jednog tretmana.

Možda je ovaj savjet malo manje popularan, ali ukoliko je vjervati stručnjacima, radi: ispiranje kose štiti njezinu prirodnu vlažnost i pospješuje cirkulaciju – a to su sve poželjne stvari kada je riječ o zdravlju kose.

duga i zdrava kosa
Želite da vas krasi duga i zdrava kosa? Poslušajte ovih 12 savjeta

Svilena jastučnica je jedan luksuzni detalj koji će pomoći da se kosa manje petlja i puca (bonus: zdravija je i za kožu kod spavanja i sprečava nastanak bora i ‘gužvanje’ kože dok spavamo)

Tokom ljeta kada se čuvate od sunca, nemojte zaboraviti i kosu da zaštitite: posebni sprejevi i preparati sa zaštitnim faktorom za njegu kose su dobar početak, ali ne zaboravite na šešire i kape i redovitu njegu, osobito ukoliko imate obojanu kosu te redovito isperite nakon kupanja u moru – koliko god da obožavate ‘beach waves’, ipak na duže staze isušuju kosu.

Zavirite u pravi otočni raj kojeg je upravo prodala Oprah Winfrey

Elle

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime